Most itt van: Kertészet > Szaktanácsadás > Tévhitek a krizantém termesztésben

Tévhitek a krizantém termesztésben

KÉRDÉSRE VÁLASZOLVA.
Magnum fajtát nem szaporítunk az idén sem.
Szép vírágja van, de a betegsékre érzékenysége miatt, nem gazdaságos a termesztése.
Megrendelőim főleg a gazdaságos, jövedelmező termelést tekintik elsődleges célnak, amit én is támogatok.
Csak azért mert szép, nem forgalmazok fertőzéseket terjesztő fajtákat, mert úgy járunk vele, mint a Palisad-al.(Már alig találunk egészséges állományokat.)
Üdv: Csörgő László

Egy kis történelmi visszatekintés…

Évekkel ezelőtt volt, de talán még most is van olyan krizantém termesztő, aki titokként őrizte, vagy őrzi a termesztés tapasztalatait. Féltve piacát, tanácsokkal lát el más termelőt. Természetesen óva intek mindenkit, hogy fenntartás nélkül ezeket a tanácsokat megfogadja. Lehet, hogy nem rosszindulat, csak tudatlanság vezérelte az ajánlást.

Még mindig elhangzik…

A krizantémot Margit napkor vissza kell csípni.


Ki kell egészíteni azzal, hogy egyes fajtákat. Márpedig szinte senki nem termel ilyen fajtákat, sőt már lassan nem is ismerjük. (Pl. talán Magyarországon a legnagyobb számban termelt Creamist fajta, köszönő viszonyban sincs a Margit nappal.)

Olvashatjuk…
A reakcióidő hetekben számolt egység, mely természetes vagy mesterséges rövid nappalos hatás kezdetétől a virág nyílott állapotáig tart. Egyes fajták reakció ideje különböző. Amennyiben a nyílást mindenszentek hetére szeretnénk, akkor a következőképp kell eljárni. Mindenszentek (November 1.) az év 44. hetére esik.

Mi minden évben új anyanövényekről szaporítunk!

Akkor, ha a fajta reakció ideje 11 hét, a rövid nappalos kezelést 11 héttel előtte el kell kezdeni, azaz augusztus 10-től augusztus 30-ig. A 10 hetes reakció idejű pedig augusztus 17-től szeptember 6-ig. A kezelés 2 hét után visszafordíthatatlan, +1 hét javít a szirmok rendezettségén.

Ugyanakkor tudnunk kell…

A fenti megállapítás ideális körülmények között nevelt krizantémra értendő. Ideális körülményeket pedig kistermelőknél (10 000 darabig) nem gazdaságos teremteni. (Csak arra gondoljunk, a krizantém éjjel és nappal midig 16 fokon érzi magát jól.) Sok minden más is nagyon jól esne a krizantémnak, de az ártana a termelő zsebének.

Vegyük tekintetbe…
Mindenszentekkor a piacokon megjelenő Magyarországon termelt nagyvirágú krizantémok 90%-át nem ideális körülmények között állítják elő. Könnyen belátható, hogy a környezeti hatásoknak igen komoly befolyása van. Ezért nem mindegy, hogy Ózdon vagy Pécsen termesztünk. (Termeszteni egész Magyarország területén biztonsággal lehet!)

Ilyenkor jön jól…

A termesztési tanács az olyan krizantémpalánta előállítótól, aki egész évben tartja a kapcsolatot a termelőkkel és maga is krizantémot virágoztat. Így egyéni és országos tapasztalatokkal bír.

Előfordul…
A krizantémtermesztéssel foglalkozó könyvekben, hogy régebbi (több évtizeddel ezelőtti) gyakorlatot figyelembe véve (esetleg beollózva más könyvekből) nem a leggazdaságosabb termesztést sugallja. Ilyen például a sor- és tőtávolságok megadása.
Megfigyelhetjük, hogy ha Magyarországon valaki elkezd krizantémot termelni, vagy egy pár éven belül abbahagyja, vagy 15-20 év után sem tudja abbahagyni, habár évek óta mondogatja: “jövőre már nem ültetek”. Teszi ezt ugyanazon kertben, ugyanabban a földben. Ezért kellett is régebben a 30 és 35 cm-es távolság. Az istállótrágyás tápanyag utánpótlás volt szokásos.

A krizantém tápanyagigényes növény…

Ezt mindenki tudja. El is kezdték sokan az istállótrágyázást akár évente is, jó bőven. Nem sok idő kellett, hogy rájöjjenek: nem ez a jó megoldás. Ma már rendelkezésünkre áll a tápanyagok sokasága, akár föld nélkül is, termesztő közegbe tudnánk krizantémot termeszteni. Mégsem ez a termesztési mód ajánlott a krizantémot ültető kistermelőknek. Mindig meg kell találni az ideális és a gazdaságos termelés közötti arany középutat.

Egy példa…
Láthatjuk egy búzatáblában, hogy ahol szép egyenletes egészséges a növény, ott tartozik hozzá egy bizonyos tőtávolság. Ha ettől a tőtávolságtól sűrűbb az állomány, ott elvékonyodott búzaszálakat, ahol ritkább a tőtávolság, ott alacsonyabb szálakat találunk. Azt is észrevehetjük, hogy az egész búzatábla széle mindenütt alacsonyabb. A szélső soroknak nincs szomszédja, nem tudja kialakítani a mikroklímát. Ott sem jó a mikroklíma, ahol ritka és ott sem jó a mikroklíma, ahol sűrű a növényállomány.

A krizantém sem más…

A megfelelő sor és tőtávolságban érzi jól magát. Megfelelő termelési tapasztalat alapján tudjuk meghatározni fajtánként a jó megoldást. Ezt is érdemes megbeszélni azzal, akitől a palántát rendeltük. (Feltételezzük, hogy rendelkezik megfelelő krizantémvirágoztatási tapasztalattal.)

 

További információért forduljon bizalommal hozzánk:
krizantemkerteszet@gmail.com

5 válasz erre: “Tévhitek a krizantém termesztésben”

 1. Bedő László szerint:

  Hálát adok a mindenhatónak, hogy annak ellenére, hogy 34 Ft volt a palánta ára. a Csörgő Krizantémkertészetböll vásároltam a krizantémpalántát.
  Most sorra hallom a panaszokat, hogy valami paradicsom foltossággal, vagy vírussal küszködnek mások.
  Az enyémen egy petty,egy folt sincs.
  Köszönöm az egészséges palántákat, és hogy időnként megbeszélhettem a permetezések menetét.

 2. Szivesen.
  Jövőre is igy legyen!

 3. Magyar Mária szerint:

  Négy év járok a Csörgő krizantémkrtészetbe krizantémpalántákért.
  Azóta nem találkoztam rozsdával.
  Eleget küszködtem előtte eredménytelenűl.
  Csörgőékkel azt is sikerült megbeszélni mit tegyünk az álltalam elfertőzött kertemmel.
  Nagyon makacs dolog a fehérrozsda !

  • Köszönjük az elismerést.
   Találkozunk július 20-án az idei palánták átvételekor.

   • KÉRDÉSRE VÁLASZOLVA.
    Magnum fajtát nem szaporítunk az idén sem.
    Szép vírágja van, de a betegsékre érzékenysége miatt, nem gazdaságos a termesztése.
    Megrendelőim főleg a gazdaságos, jövedelmező termelést tekintik elsődleges célnak, amit én is támogatok.
    Csak azért mert szép, nem forgalmazok fertőzéseket terjesztő fajtákat, mert úgy járunk vele, mint a Palisad-al.(Már alig találunk egészséges állományokat.)
    Üdv: Csörgő László

Küldjön választ